Welcome, visitor! [ Register | Login

Cara menulis iklan yg lebih berkesan

Panduan March 26, 2018

Anda kata anda seorang peniaga online tetapi anda hanya tertumpu kepada media sosial seperti facebook atau instagram. Anda mungkin lupa ataupun sememang anda tidak tahu, selama ini anda tidak menggunakan GOOGLE sebagai satu cabang marketing anda. Proiklan menyediakan satu tapak percuma yang boleh dikatakan minisite utk anda berpeluang menyebarkan bisnes anda kepada lebih audiences. Semua orang tidak boleh tidak, mesti menggunakan carian google untuk mendapatkan produk. Bayangkan anda post iklan anda di group facebook , ia akan hilang dalam sekelip mata , tetapi jika anda post di PROIKLAN , maklumat bisnes anda akan kekal di google sehingga bila bila.

Di sini saya ingin berkongsi sedikit tips ringkas untuk anda menulis iklan berkenaan produk atau servis anda di proiklan.

TAJUK

Tajuk merupakan asas carian dalam google, anda tidak perlu menggunakan tajuk yang pelik pelik , sesimple yang mungkin untuk memudahkan carian di dalam google. Kalau anda buat servis atau produk sila nyatakan terus di dalam tajuk. Contohnya REPAIR IPHONE MURAH DI SG PETANI ataupun PENAPIS AIR COWAY TERBAIK. Tidak semestinya anda menggunakan nama tempat tetapi menggunakan ayat biasa orang membuat carian.

PENTING : TAJUK yang digunakan mestilah ada juga dinyatakan dalam CONTENT sekurang kurangnya 1 kali.

CONTENT ( ISI KANDUNGAN IKLAN)

Anda boleh terus menggunakan ayat copywriting yang anda sentiasa guna di facebook. Tetapi kelebihan posting di minisite adalah maklumat anda tidak terhad , yang penting ialah ringkas , padat dan mudah orang faham.

Iklan yang baik mempunyai 4 fasa

  • HEADLINE
  • INFO PRODUK
  • OFFER
  • CALL TO ACTION

 

  • HEADLINE

Ayat headline ni lebih pada ayat ayat yang menarik emosi pelanggan. Ayat ayat yang boleh mencuit jiwa pelanggan untuk mengetahui lebih lanjut tentang apa yang anda jual. Anda boleh menggunakan masalah, anda boleh menggunakan ayat sedih, ayat marah, tetapi kebiasaannya kalau kita tengok iklan di TV mereka perkenalkan dengan masalah terlebih dahulu.

Cth : iklan pencuci tandas … SUDAH PENAT SENTAL BERKALI KALI TAPI KOTORAN MASIH BELUM KELUAR atau iklan software accounting ..  SAKIT KEPALA BILA NAK CARI REKOD JUALAN DALAM FILE BERLAMBAK!

  • INFO PRODUK

Di bahagian ini anda boleh bagitau informasi berkenaan produk, ciri ciri produk , kelebihan dan maklumat maklumat berkaitan.

  • OFFER /JAMINAN/ TAWARAN

Jika ada promosi anda boleh letakkan di sini, PROMOSI akan menambahkan lagi cinta pelanggan dgn anda. Contohnya hadiah atau tawaran yg menarik. Beli satu dapat dua dan seumpamanya

Anda juga boleh meletakan testimonial atau jaminan berkenaan produk

  • CALL TO ACTION

Dah siap iklan semua , boleh mintak customer untuk bertindak. Di sini anda perlu letakkan maklumat untuk anda hubungi. Sila rujuk di bawah.

 

INFORMASI BAGAIMANA UNTUK MENDAPATKAN PRODUK ATAU SERVIS

Maklumat untuk pelanggan anda hubungi mestilah jelas ,jika anda ada page facebook , instagram sila letakkannya link di sini. NO telefon atau link whatsapp.

Contact anda mestilah jelas dan spesifik , kalau boleh letak

Nama anda
no telefon
link whatsapp
link facebook page atau instagram
email

GAMBAR 

Gambar mestilah jelas dan berkaitan dengan apa yang anda ingin sampaikan. Kalau ada gambar yang telah diedit dgn maklumat anda atau bisnes anda lagi bagus.

 

Di bawah ini ada beberapa contoh copywriting yang boleh dijadikan panduan untuk anda

CONTOH COPYWRITING 1

KAMI MENAWARKAN HARGA KILANG UNTUK PENCETAKAN BANNER SEKOLAH.
*********************************
.
.
TERBUKA KEPADA GURU-GURU YANG BERMINAT UNTUK MENJADI EJEN BAGI PENCETAKAN MENGIKUT PROGRAM SEKOLAH ANDA.
********************************
.
.
ANTARA BANNER YANG DISEDIAKAN
=======================
.
.
>> SELAMAT KEMBALI KE SEKOLAH.
>> SAMBUTAN HARI GURU.
>> SAMBUTAN HARI SUKAN.
>> SAMBUTAN MAAL HIJRAH
>> SAMBUTAN MAULIDUR RASUL.
>> MAJLIS HARI ANUGERAH.
>> SAMBUTAN BULAN KEMERDEKAAN.
>> SAMBUTAN MINGGU BAHASA.
>> MESYUARAT AGONG PIBG.
.
.
9 ITEM  PERCETAKAN DENGAN SAIZ YANG BOLEH DIPILIH.
=========================
.
>> 4′ X 8′ = 4 Keping
>> 3′ x 6′ = 5 keping
.
.
WoW DESIGN PERCUMA UNTUK 30 YANG TERAWAL yang mendaftar sebagai EJEN KAMI.
JOM BUAT D..U..I..T..
.
BERMINAT ? Terus Klik Link Dibawah.
.

BriemanBudgetPrinting.wasap.my

CONTOH COPYWRITING 2

KETAHUI CARA TERBAIK RAKAM VIDEO TRAVELOG GUNA SMARTPHONE SAHAJA DGN CANTIK TANPA GEGAR²
.
Memang ramai yang suka rakam video masa travel untuk di jadikan kenangan.
.
Kadang-kadang bila dah rakam kualiti video x cantik, video gegar².

Rugi x rakam² cantik, bukan selalu boleh dapat meoment yang cantik untuk dirakam.
.
.
Sekarang ni X-CAM Stabilizer boleh rakam video guna smartphone anda tanpa video gegar²
.
Anda hanya perlu letak smartphone anda pada X-Cam Stabilizer dan terus rakam.
.
Mudah kan ?.
.
.
Jom kita tengok video review ini

CLICK LINK di bawah ini
?? goo.gl/eHpDiF
.
.
======
OFFER
======
.
Harga asal X-CAM STABILIZER adalah RM350
.
Tapi berita baiknya, kami ada OFFER khas untuk anda.
.
bukan R̶M̶3̶5̶0̶
bukan R̶M̶3̶00̶
bukan R̶M̶2̶8̶0̶
.
OFFER terhad untuk 100 org terawal sahaja !
.
Whatsappp SEKARANG !

➡️ “X-CAM Stabilizer” hantar ke 0132978465
➡️ “X-CAM Stabilizer” hantar ke 0132978465
.
Hampir 975 unit terjual pada bulan pertama kami lancarkan.
.
Untuk bulan ini stock tinggal sikit je lagi.
.
.
BONUS !!
.
Disebabkan ramai yang request utk belajar buat editing video, Kami nak share tutorial editing video oleh Travelogue Afiq Masri
.
CLICK LINK ini untuk tutorial editing video

 

APA LAGI JOM POSTKAN IKLAN ANDA SEKARANG

Create Listing

620 total views, 3 today

  • Peranan Internet dalam Perniagaan

    by on April 24, 2017 - 0 Comments

    [ad_1] internet memainkan peranan penting dalam setiap aspek kehidupan moden kita. teknologi internet memainkan peranan utama dalam perniagaan. Sebagai pemilik perniagaan, mengetahui peranan internet dalam perniagaan akan membantu anda mengambil kesempatan daripada peluang yang kuat ia menawarkan untuk berkembang perniagaan anda dan membuat operasi yang lebih berkesan. Berikut adalah cara yang berbeza di mana internet […]

  • Promosi Internet - Kelebihan dan Kelemahan

    by on April 25, 2017 - 0 Comments

    [ad_1] Kemunculan perdagangan global, peningkatan dalam pelaburan asing dan urus niaga merentas sempadan telah menangguhkan banyak perniagaan kecil di bawah tekanan untuk mencari cara inovatif untuk terus memasarkan produk dan perkhidmatan mereka. Ini amat sukar memandangkan mereka sering beroperasi pada belanjawan pemasaran ketat. Dalam usaha untuk alternatif pemasaran murah, perniagaan kecil ini terus menggunakan alat […]

  • Teknik dapatkan buyer produk melalui facebook tanpa FB ads

    by on June 13, 2017 - 0 Comments

    SEMUA ORANG NAK BUSINESS TAPI KEBANYAKANNYA GAGAL. Sesiapa pun boleh berniaga di FACEBOOK . Sudah banyak blog memberitahu asas berniaga di FACEBOOK. Tapi kebanyakannya gagal untuk menarik BUYER untuk membeli produk atau servis yang dijalankan.  Saya selalu berbual dgn peniaga peniaga online. Rata rata akan berkata untuk melariskan produk ialah melaburkan duit ke FB Ads […]

  • Cara nak tarik pembeli di Facebook

    by on June 14, 2017 - 0 Comments

    Dalam zaman yang serba kos tinggi sekarang ni , dah semakin ramai yang cuba untuk buat bisnes online , terutama sekali di Facebook. Tapi kalau kita just menjual sahaja tanpa strategi yang betul maka tak lama lah bisnes kita bertahan. Ramai yang mengalami masalah seperti “Saya dah buat macam-macam promosi, tiada sales la” “Buat ads, […]

  • Kepentingan SEO untuk Semua Jenis Perniagaan

    by on May 4, 2017 - 0 Comments

    [ad_1] Search Engine Optimization memainkan peranan yang sangat penting dalam perniagaan anda. Dalam era digital ini, kedudukan enjin carian perniagaan anda boleh menjadi faktor penting untuk kejayaan anda. Jadi, bagaimana perniagaan boleh meningkatkan penempatannya dalam pencarian. Dengan bantuan SEO, perniagaan anda boleh pergi dari tempat untuk banyak tempat. Menurut data baru-baru ini, 82% penyelidikan pembeli […]

Promosi




WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com